Historiek

De Brugse kathedraalconcerten werden in 1953 opgericht door kanunnik Paul François. Hiermee organiseerde hij een van de eerste internationale orgelreeksen in Europa.

Zo was onder meer Marcel Dupré, één van de meest vooraanstaande orgelvirtuozen van de 20ste eeuw, te gast tijdens de 3de editie van deze concertreeks. Tijdens de voorbije halve eeuw is de traditie in stand gehouden om vermaarde solisten in de Brugse kathedraal uit te nodigen.

De eerste jaren waren er steeds 3 concerten, in 1964 was er de eerste Internationale Orgelweek met het daaraan verbonden concours. In 1997 werd er aan de 5 zomerconcerten een orgeltriduüm toegevoegd, in 1999 de lenteconcerten en in 2000 het herfstconcert. De editie voor 2002 bestond dan ook uit 14 concerten. Door de jaren heen hebben de organisatoren er steeds meer naar gestreefd om het orgel in samenspel met andere instrumenten (koor, solisten, orkest) aandacht te geven.

De kathedraalconcerten werden ingericht door achtereenvolgens ex-titularis Kamiel D’Hooghe, eretitularis Roger Deruwe en huidig titularisorganist Ignace Michiels.